THEATER EN ZORG      

Er mogen zijn en je kunnen uiten met alle mogelijkheden die het theater je biedt, is voor sommige mensen een verademing. Even over grens, mogen experimenteren met verschillende gedragingen en rollen, ervaren en tot inzicht komen. Samenwerken in een groep, voor jezelf opkomen, initiatief nemen, reageren, creatief zijn, improviseren, onverwerkte gebeurtenissen uitspelen, er zijn zoveel dingen binnen spel waar je aan kunt werken en waar je van kunt leren. Wanneer je met een groep ook een voorstelling kunt maken en deze voor publiek mag spelen, dan heeft dit een enorme meerwaarde.

Als dramatherapeut en regisseur streef ik ernaar om de deelnemers zoveel mogelijk in hun kracht te zetten. Met hun eigen input en ideeën komen we tot een theatraal concept. Dit gaat altijd in overeenstemming met de deelnemers. Hoewel ik mij als dramatherapeute terdege bewust ben van de therapeutische waarde die theater kan hebben is het geen therapie. Het volgen van de bijeenkomsten en het creëren van een voorstelling heeft bijna altijd wel een positief effect op de deelnemers.

Als regisseur bij Theatergroep Kostelijk, een initiatief van de Volksbond en Streetcornerwork werk ik aan de voorstelling “Zon Op Je Pad”. Dit is een voorstelling waarin de deelnemers aan de hand van hun eigen levenservaring een scene inbrengen. De scene zegt iets over hun leven en laat zien over welke kracht en flexibiliteit de mensen beschikken om hun leven, vaak na tegenslagen, opnieuw vorm te geven. “Zon Op Je Pad” was gedurende twee jaar regelmatig gespeeld voor uiteenlopend publiek op diverse locaties in en om Amsterdam. 

In 2019 speelden we de voorstelling “De Kleine prins bij u in de buurt”. We deden dit in samenwerking met stichting Accu en diverse partijen uit de buurt.  Voor meer info ga naar www.theaterkostelijk.nl of http://www.lichtindebuurt.nl

Hoe gaat dit in zijn werk

Bijeenkomsten beginnen met het verkennen van de groep en elkaar. Aan de hand van oefeningen die vooral een appèl doen op hun eigen ervaring en beleving, onderzoek ik de behoefte en mogelijkheden van de groep. Afhankelijk van de wensen van de groep en het aantal bijeenkomsten, komen we tot een plan van aanpak. Doelstellingen kunnen variëren maar hoofddoelstelling zal altijd zijn de deelnemers zoveel mogelijk in hun kracht te zetten door middel van theater.

Voor wie is het geschikt

Voor speciale doelgroepen van minimaal vier en maximaal tien personen die affiniteit hebben met theater. Verdere afstemming in overleg.

Opdrachtgever

2016-2018   Streetcorner/Volksbond                     Zon op je Pad

2019            Streetcorner/ Volksbond                    Kleine Prins in de Buurt